Bryllupsbudsjett er kanskje noe av det vanskeligste med bryllupsplanleggingen, og det er fort gjort å gå seg vill i et virrvarr av inspirasjon og must haves på internett. Sett opp et bryllupsbudsjett og en prioriteringsliste med en gang, da er det lettere å holde seg til planen og skuffelsen over ting som må kuttes blir kanskje litt mindre.
1. Finn ut hva du har mulighet til å bruke og lag et bryllupsbudsjett
Sett deg ned sammen med partneren din, se gjennom økonomien og finn ut av hva dere faktisk har mulighet til å bruke. Har dere behov for å spare penger for å realisere drømmebryllupet kan det være smart å sette datoen litt frem i tid. Da har dere både tid til å spare og mulighet til å kjøpe inn ting litt etter litt. I noen tilfeller er det gjerne ett eller flere familiemedlemmer som ønsker å bidra økonomisk – kanskje dette gjelder for dere?
2. Lag en prioriteringsliste
Et bryllupsbudsjett handler i stor grad om prioritering. Lag en prioriteringsliste utifra hva som er viktig for dere – er det maten, lokalet, fri bar, mange gjester, musikken eller bryllupsreisen? Når du har prioriteringslisten klar er det lettere å fordele budsjettet på de ulike postene, og du har allerede her en viss oversikt over hva som potensielt må bortprioriteres.
Lag en oversikt over alt du kunne tenke deg å ha med, og marker punktene i ulike farger eller tall for å symbolisere hvor viktig det er for deg å prioritere akkurat dette punktet.
3. Slik kan du spare
Uavhengig om du har et stort eller lite bryllupsbudsjett er det noen små, men enkle justeringer du kan gjøre for å spare penger.
- Velg den kirken dere sogner til da dette i de aller fleste tilfeller er helt gratis. Ønsker dere vielse i en annen kirke må dere regne med at det koster noen tusenlapper for leie.
- Velg et festlokale hvor dere kan stå for mat og drikke selv. Da kan dere enten leie inn et cateringfirma eller dere kan lage maten selv med litt hjelp fra venner og familie.
- Gå for spillelister istedenfor band eller Dj.
- Gjør deg kjent på bruktmarkedet. Det finnes enormt mange fine kjoler, tilbehør, dekor osv på både finn.no og diverse facebook-grupper. Her er det all mulighet til å gjøre et kupp, og husk at veldig ofte er ting bare brukt én gang.
- Sett datoen litt frem i tid slik at du har tid til å kjøpe inn ting litt etter litt, og gjerne få med deg et salg eller to.
- Trykksaker som invitasjoner, svarkort, meny, bordkort, program osv kan helt fint lages og printes ut selv. Kanskje kan du invitere gjengen over på en hyggelig kveld, med mat, vin og bretting av invitasjoner?
- Bruk naturen! Uavhengig av årstid er det utrolig mye fint du kan finne i naturen. Nydelige romantiske markblomster på sommeren, eller rustikk og røff stil med granbar og kongler på vinteren.
4. Unngå unødvendige kjøp
I søken etter det perfekte bryllup er det lett å gå seg vill i alt virrvarret av inspirasjon, tips og must haves på internett. Lag deg gjerne et moodboard med alt du liker av farger, fonter, dekor og detaljer og bestem deg for din stil. Da kan du enkelt se etter ting som passer din bryllupsstil, og du slipper å ende opp med fire forskjellige lysestaker som verken passer sammen eller stilen din.
5. Ønsk deg penger til bryllupsreise i gave
De aller fleste ønsker seg en bryllupsreise etter bryllupet, og dette er også viktig å få med i et bryllupsbudsjett. En ting er selve reisen med flybilletter og overnatting, men ikke glem at det også koster penger å være på ferie. Et godt tips er å ønske seg penger til bryllupsreise i gave. Det er mange som syns det kan være vanskelig å ønsker seg penger, men dersom dere har et helt konkret ønske er det lettere for gjestene å gi, og lettere for dere å ønske seg.
Selv om det kan virke tidkrevende å sette opp et bryllupsbudsjett vil det definitivt være verdt det. Et bryllupsbudsjett vil gi deg kontroll over utgifter, og det er mye lettere å lete etter de riktige tingene når du vet hva ting kan koste.
Lykke til!