Drikke til bryllup – hva skal du velge? Vi har tatt en prat med Per Magnus – hjernen bak boken En Bartenders Bekjennelser. Per Magnus har i løpet av sin 30 år lange karriere arrangert over 400 bryllup og han er en mester på drikke til store og små, gode oppskrifter og uforglemmelige smaksopplevelser.
Velkomstdrink til bryllup
Hva er den ultimate velkomstdrink til bryllup?
Jeg tenker at hvert bryllup et unikt og det er vanskelig å komme med ett forslag som passer for alle. Det jeg syns er viktig å tenke på er prisklasse, smak og muligheter. Du kan gjerne kjøre en klassisk stil med bobler, de fleste liker det. Syns du det blir litt kjedelig, hvorfor ikke toppe opplevelsen med ett roseblad i hvert glass? Gjerne i en farge som representerer brudeparets tema.
Cava eller Prosecco?
En smakssak vil jeg si, men selv har jeg tilgode å smake en skikkelig god spansk cava. Det er lett å velge billige alternativer når du skal ha mange flasker, men legg på 20-30 kr per flaske og du kan få en god italiensk Prosecco eller en nydelig fransk Cremant. Det finnes også Prosecco glitter, som setter både farge og glans til boblene. Gifter du deg på vår/sommer/høst har du også tilgang til vakre markblomster som stemorsblomster, nelliker og syriner – som er et nydelig garnityr til klassiske bobler.
Alkoholfri drikke til bryllup
Det å ha gode alkoholfrie alternativer er utrolig viktig. Det skal ikke være noe nederlag å velge alkoholfritt, så se til at de som ønsker det får noe annet enn kjedelig mineralvann. I Norge er det mye fokus på norsk mat, og det burde også være fokus på norsk drikke. Vi har så mye fantastisk rundt om i vårt land og jeg anbefaler å sjekke hva lokale gårde har å tilby av produkter. Her kan jeg love deg mange gode skatter. Alt fra eplemost og bringebærsaft, til aronia, plomme, solbær og ikke minst hylleblomst. En frisk og god alkoholfri velkomstdrink lager du enkelt med Hyllest Hylleblomstdrikk, toppet med litt lime og 7up Free. Denne passer fint til både store og små.
Og du – regn med påfyll! Dette er dagen da alt skal flomme og ikke minst boble, så sørg for at alle glass blir fylt godt opp under hele velkomsten!
Drikke til maten
Hva bør du tenke på når du skal handle inn drikke til et helt bryllup?
Årstiden er avgjørende for hva du bør handle inn. Det går ikke like mye Aperol Spritz og rosévin på vinteren, mens på sommeren kan dette fort bli kveldens favoritter. Brudeparet kjenner sine familier og venner best så her er det ingen mal. Noen familier liker mye, andre liker lite. Tenk over hva dere tror venner og familie drikker, både i volum og i merker. Det drikkes i gjennomsnitt én flakse vin til maten, men dette avhenger av hva dere serverer. Det er også viktig å huske på at ikke alle drikker like mye.
Om du har et spisested du liker, eller du kjenner til en rutinert servitør – spør om de kunne tenke seg å ta oppdraget med å kjøre selskapet. Da er du sikret flinke folk som vet hva de driver med, slik at alt blir perfekt!
Per Magnus Haig
Rødt eller hvitt?
Hovedregelen for rødt eller hvitt kan nok de fleste, men det finnes alltid unntak. Om du er opptatt av gode smaksopplevelser er det absolutt å anbefale å leie inn en fagperson som kan si noe om hva som passer til menyen dere har valgt. Få hjelp av ditt lokale Vinmonopol, eller spør en fagperson fra ditt lokale spisested. Unngå å la de rundt deg styre dette av personlige preferanser. Jeg har selv vært i bryllup hvor maten har vært tipp topp, men vinvalget ødela opplevelsen fordi en onkel hadde preferanser til en billig boksvin. Det fins mye god og rimelig vin, men førsteprioritet bør være at det skal passe til maten.
Fri bar eller bonger?
Min erfaring med fri bar er at gjestene etterhvert slutter å bry seg om hva de drikker og hvor mye. Det bestilles mer enn hva som drikkes opp, det er jo ikke så nøye for man kan jo bare hente mer. Det er ikke noe i veien for å stå for velkomstdrink og drikke til maten, og at gjestene betaler for sitt utover kvelden. Her må hver og en kjenne på hva som føles riktig og hva som passer budsjettet. Ønsker du å være litt eksta raus kan du trykke opp et antall bonger per person, og så er resten opp til hver enkelt. Du kan også gjøre noe morsomt ut av bongene med design som viderefører bryllupsets tema.
Hva bør en bryllupsbar inneholde?
Folk drikker stort sett det samme om de er i New York eller på Flisa 😉 En bryllupsbar trenger ikke ha alt fra Strawberry Daiquiri, Mojito, Caipirinia, Moscow Mule, til den lokale akevitten. Konsentrer deg om favorittene, og vær god på de. Her spiller også årstiden inn, det går mer av tropiske drinker på sommeren og varme drinker på vinteren. Har du en bar med noen basic varianter vil en fagperson kunne levere det beste ut av de alternativene du har valgt og finne gode løsninger dersom gjestene spør etter noe du kanskje ikke har.
Det viktigste i en bar er isbiter, for ingenting i livet er godt lunkent! Hvem ønsker vel en lunken drink, et lunkent vennskap eller et lunkent selskap… Masse is i drinken gjør at den holder seg fersk lenge, isen smelter ikke like fort og du får den samme gode smaken gjennom hele drinken.
Per Magnus Haig
Er det noe som kan forberedes dagen før?
Alt bør være ferskt og friskt, så det er lite som kan gjøres klart dagen før. Glass, flasker og generell set up kan man selvfølgelig preppe på forhånd slik at det bare mangler isbiter, friske urter, frukt og bær – og man er klar til å sette i gang.
Et siste tips på tampen?
Sørg for å ha et godt team som er ansvarlig for dagen. Brudeparet skal ha fokus på alt annet enn det praktiske på bryllupsdagen, og unngå «frivillig» hjelp som ikke vet hva de gjør. Dette er den største dagen i ditt liv, bruk fagfolk eller venner og bekjente som er handlekraftige dynamoer, fulle av glede og energi!
Lykke til med bryllupsfeiringen!
Vi sier tusen takk til Per Magnus for mange gode tips!