Gjesteliste bryllup – hvem skal du invitere?

Tekst: Gry
Foto: Canva Stockphoto

Gjestelisten kan fort bli hodebry, for hvem skal du egentlig invitere til bryllup? Hvem vil du invitere, hvem bør du invitere og hvem bør du la være å invitere? Antall gjester henger gjerne sammen med budsjettet, og om du ønsker et stor eller lite bryllup. Tenk over hva dere ønsker ut av dagen, og inviter de gjestene dere vet kommer til å tilføre dagen noe fint.

Start med budsjettet

Start med å sette budsjettet først. Finn ut hvor mange gjester dere faktisk kan invitere, og bli enige om hvordan det skal fordeles. Skal gjestelisten deles i to slik at dere har like mange gjester hver eller skal det fordeles på en annen måte? Skal dere ha én eller flere forlovere? Skal det være med eller uten følge? Skal det være barn til stede? Finn ut hva som passer for dere!

Gjestelisten steg for steg

Den første delen av gjestelisten er ofte den enkleste, start med de uunnværlige og selvskrevne gjestene som den aller nærmeste familien og forloverne. Deretter kan dere begynne å se på hvilke andre familiemedlemmer og venner dere ønsker å ha tilstede. Det er lov å gå bredt ut i starten, også kan man stryke ut etterhvert som listen fylles opp. Det er også lov å ha en backup-liste om noen skulle svare nei. Da er det fint å få sendt ut invitasjoner så raskt som mulig slik at det ikke oppleves som et andrevalg.

Foto: Annie Spratt on Unsplash

Invitere med eller uten date?

Dere har helt sikkert noen på gjestelisten som enten er singel, eller hvor dere ikke kjenner partneren så godt. Skal dere la den single gjesten ta med en date? Skal dere invitere partner eller ikke? Dette er ofte det som er vanskeligst med gjestelisten, men heldigvis finnes det noen retningslinjer man kan følge. Gifte par, og par som har vært samboere i noen år bør inviteres sammen. Når det gjelder kjærestepar som ikke bor sammen enda, må det litt mer vurdering til. Er det et seriøst forhold som har vart en stund? Eller har de nettopp møttes? Nære venner bør stå høyere på listen over hvem som får ta med kjæresten, enn et søskenbarn dere ikke har møtt på mange år.

Dere kan også tenke på hvor godt de kjenner de andre gjestene. Er det en barndomsvenn som ikke har møtt de andre vennene deres enda kan det være litt kleint å komme alene i bryllupet. Da kan det være hyggelig å invitere kjæresten også. Eventuelt gi en åpen invitasjon hvor de kan invitere med en annen. Det er fint å ha som grunntanke at alle gjestene skal kjenne minst én annen der, utenom dere. Blir gjestelisten for lang? Da kan dere løse det med at de blir invitert på utdrikningslag eller en middag i forkant av bryllupet, slik at de har møtt noen av de andre gjesten og det er mer komfortabelt å komme i bryllupet uten følge.

Gjestene skaper dagen!

Ikke inviter bare for å invitere! Er det noen på gjestelisten dere er usikker på – vel, da skal de kanskje ikke inviteres. Husk at det er deres dag, og gjestene som skal dele denne store dagen med dere bør ha en betydning i livet deres – også i tiden etter bryllupet. Hva er vel verre enn å bli stående å tørrprate med en gammel skolevenninne som du egentlig ikke har noe til felles med, men som du følte at du måtte invitere? Det kan være noen kjipe valg som må tas underveis, men det (mest sannsynlig) være verdt det til slutt!

Lykke til!

Følg oss på instagram for mer tips og inspirasjon, og meld deg gjerne på vårt nyhetsbrev.

Du vil også like disse:

Sanger til bryllup!

Sanger til bryllup!

Datoen er spikret og kirken er booket, men hvilke sanger velger man til bryllup? Det er et hav av muligheter der ute, men vårt beste tips er å velge noe som betyr noe for dere! Sanger til vielse Noen velger salmer til seremonien, mens andre ønsker å sette et mer...

les mer
Kjøreplan til bryllup

Kjøreplan til bryllup

Kjøreplan til bryllup - hva er egentlig det og må du ha det? En kjøreplan er rett og slett et program for dagen, en oversikt over hva som skjer når og hvem som har ansvaret, og ja - du bør absolutt ha det. Hva bør en kjøreplan inneholde? En kjøreplan kan inneholde...

les mer
Drømmebryllup i Italia

Drømmebryllup i Italia

Emma og Erling feiret kjærligheten på et gammelt slott i Toscana, tre dager til ende. Vi har fått et lite innblikk i deres drømmebryllup, hørt litt om deres erfaringer fra bryllupsplanleggingen, og ikke minst spurt om deres beste tips til fremtidige brudepar. Vi...

les mer

Pin It on Pinterest

Share This